fredag 27. november 2009

Smittet av miljøsvin?

Om miljøsaken var like høyt prioritert som svineinfluensaen, ville verden blitt et mye bedre sted. Når den store miljøkonferansen i København med president Obama til stede i noen høytidsstemte adventsdager skal prege nyhetene, er det lov å skru opp forventningene. ”Alle” har nemlig vært på Svalbard eller Grønland for å se isen smelte, og land overgår hverandre med friske mål for å redusere CO2-utslipp tretti- førti år frem i tiden, reduksjoner i eget land og ikke minst hva de kan spare ved å kjøpe CO2-kvoter av andre.

Vi som er gamle i dag kan bare spekulere i om våre barn og barnebarn får oppleve et miljøhelvete eller ikke. Det vi vet er at i tiden som er gått siden en grønn bølge feide over noen av oss på syttitallet, har det ikke skjedd radikale forandringer om miljøsatsing selv om Rio-konferanser, Agenda 21 og Miljøfokuserte Fredspriser er arrangert og fokusert på.

Det sies at store penger er inne i langsiktig forskning, og milliardbeløp skal betales til noen der ute for at regnskoger skal få utvikle seg. Som forbruker derimot merker vi null og niks til miljøfokus; biltrafikk og strømforbruk øker, vi viser handlekraft i butikklivet, og vi flyr til konferanser, ferie og underholdning verden over som aldri før.

Vi omgis kort og godt av miljøsvin daglig, og er selv sannsynligvis smittet, mange immune mot forandring. Vaksinen, medisinen som kunne bidra til endret utvikling er imidlertid utviklet, men holdes godt innelåst. Ett sett nøkler er i København.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar